Білорусь – Силіконова долина Східної Європи

22 грудня 2017 року Білорусі був підписаний Декрет «Про розвиток цифрової економіки».

Білорусь стала однією з небагатьох країн, де регулювання виявилося позитивним для подальшого розвитку ринку криптовалюта.

Іноземні компанії зможуть працювати з партнерами, які є резидентами Парку високих технологій (ПВТ). При цьому фактичне присутність на території юрисдикції не обов’язково.

Резиденти ПВТ отримують наступні права:

надавати консалтингові послуги в проведенні ICO, в тому числі і маркетинговий супровід;
відкривати кріптобіржі і обмінники;
займатися Майнінг криптовалюта;
формувати інвестиційні фонди;
запускати власні ICO.

Для кріптобірж і обмінників є важлива умова ведення діяльності в рамках чинного законодавства. У них повинні бути корпоративні рахунки в банках Білорусі таких розмірів:

для кріптобірж – від 1 млн. BYN ($ 500 тис.);
для кріптовалютних обмінників – від 200 тис. BYN (понад $ 100 тис.).
Основні положення Декрету
Майні, купувати / продавати токени за фіатние валюти можуть фіз. особи, при цьому їх діяльність не буде прирівнюватися до підприємницької.
Юридичним особам для проведення ICO необхідний партнер, який би був постійним мешканцем ПВТ. Компанія не обов’язково повинна бути в Білорусі.
Торговельні операції з токенами не підлягають оподаткуванню.
Токен – еквівалент майнового права у випадках його зберігання, обміну або продажу. Передача такого права визнається після того, як транзакція відбивається в блокчейне.
До 2023 року операції з токенами будуть звільнятися від сплати податками, в тому числі ПДВ та податками на прибуток з обміну.
Резидентам ПВТ надано право на використання смарт-контрактів.
Описаний законопроект вступить в силу через три місяці.

Передбачається, що представлений Декрет приверне до Білорусі масштабні проекти і виведе економіку країни на новий, більш високий рівень.

Догори