На роботі змушують зареєструвати на себе СПД (ФОП).

Останнім часом стало популярним, для роботодавця, реєструвати на своїх найманих працівників індивідуального підприємця.

Давайте розберемося, що це, і в якому разі робиться?

Роботодавець заявляє співробітнику, що оформивши на себе ФОП, він буде більше отримувати заробітної плати, економлячи на сплаті податків. З одного боку це так, але значну частину податків економить роботодавець. Зареєструвавши на себе ФОП, основну відповідальність за сплату податків тепер лежить на самого підприємця. Крім того, відповідальність за правильність подачі звітів, виплати податків, навіть якщо це повинен був виконувати бухгалтер роботодавця, все одно лежить на підприємця.

Якщо ви раптом посварилися з роботодавцем, перестали з ним працювати, то на вас не поширюється законодавство про працю. Ви, з точки зору законодавства, виступаєте контрагентом, а не найманим співробітником. З вами просто розривають договір про співпрацю і на цьому взаємини з роботодавцем закінчуються.

Можна зрозуміти і роботодавця. Сума сплати податків від заробітної плати становить 60% від суми до виплати на руки. Найманий працівник подумає, ну правильно, Бог з ним, з цим роботодавцем – нехай платить, але насправді ці гроші треба десь взяти. Як показує практика, з неба гроші не падають – їх треба заробляти. Наші законодавці вперто «трудяться» над тим, щоб збільшити відрахування податків до бюджету, але поки це виходить шляхом збільшення податків, а не послаблення податкового навантаження, що призводить до зростання зарплат «в конвертах».

У нашій країні, наймані співробітники стають заручником ситуації тому в умовах великого рівня безробіття умови роботи диктує роботодавець, а не фахівець.

Можна зробити висновок, що реєструючи на себе СПД найманий співробітник бере на себе більше відповідальності і повинен стежити за відрахуванням податків і подачею звітів по підприємцю, незалежно від того, що цим займається бухгалтер. Порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого.

Звертайтеся до наших юристів! Реєстрація ФОП або СПД за низькими цінами з реєстрацією на Єдиному податку.

Автор:
Догори