ПДВ на Кіпрі – розбір прикладів

У той час як Кіпр дотримується правил ЄС щодо дотримання оподаткування, він як і раніше встановлює свою власну стандартну (верхню) ставку ПДВ.

У питаннях нарахування податку на додану вартість часто виникає потреба в індивідуальній юридичної консультації.

Ми вирішили висвітлити найцікавіші випадки, які зможуть послужити корисним прикладом для наших читачів.


Ситуація 1
Консалтингова компанія з Франції надає послуги компанії Кіпру. З ПДВ звітує приймаюча послуги організація. Якщо Кіпрська компанія знаходиться на обліку як потенційний платник ПДВ, але ніколи не вела діяльності, що обкладається цим податком, чи повинна вона відшкодувати ПДВ за послуги французькій компанії? Чи повинна консалтингова компанія включати ПДВ в який виставляється рахунок?

Відповідь
Місцем реалізації послуг в ЄС є територія, де розташовується споживач цієї послуги. У цьому прикладі споживач послуги знаходиться на Кіпрі, значить французька компанія отримує податковий номер кіпрської організації і виставляє рахунок-фактуру без урахування ПДВ. Таким чином, Кіпрська компанія отримає рахунок без ПДВ і відповідно про його оплату мови не йде.

Якби мова йшла про отримання послуг пов’язаних з нерухомістю, то ПДВ б обов’язково включався в рахунок. У нашій ситуації мова йшла про надання консультаційних послуг, які ПДВ не обкладаються.

Ситуація 2
Кіпрська компанія працює з постачальником товарів (фізична особа, нерезидент). Так як він не є платником податків Кіпру, то і ПДВ він в рахунок-фактуру не включає.

Компанія перепродує товар іншої компанії Кіпру за ціною закупівлі (значить ПДВ не нараховується). Чи потрібно кіпрської компанії-продавцеві реєструватися як платник ПДВ, якщо за фактом вона не повинна платити цей податок?

Відповідь
В даному прикладі потрібно відштовхуватися від того, яка територія є місцем реалізації товару.

Якщо передача прав власності на товар відбувалася на території Кіпру, то учасники угоди повинні діяти в рамках кіпрського закону про нарахування ПДВ. Якщо сума укладеної угоди про купівлю-продаж перевищує 15 600 євро, то фізична особа-продавець повинен встати на облік і отримати податковий номер, так само як і кіпрська компанія, яка займається перепродажем товару.

Нижче наводимо інформацію про діючі на Кіпрі ставках ПДВ
Стандартна ставка становить 19%.

Знижена ставка, яка нараховується на послуги перевезення, ресторанний бізнес та інші сфери обслуговування становить 9%.

Мінімальна ставка для фармацевтичних продуктів, продуктів харчування, квитків до музеїв, кіно, театри тощо. Становить 5%.

Нульова ставка діє для бізнесу в сфері експорту товарів, лізингу літаків.

Якщо ви зіткнулися зі спірною ситуацією, пов’язаною з ПДВ, зверніться за допомогою до професійних юристів Faktoria Group. З нашою допомогою ви знайдете оптимальний законний вихід з будь-якого становища пов’язаного з ПДВ на Кіпрі.

Догори