Звітність підприємця на єдиному податку за 2022

  • ФОП звітність 2022
  • Звітність юридичної особи на єдиному податку
  • Терміни подачі звітів ФОП

Звітність ФОП в 2022

Згідно з нашим законодавством підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична господарська діяльність, що здійснюється з метою досягнення економічних і соціальних результатів та досягнення прибутку на свій страх і ризик. Фізичні особи, які займаються підприємництвом це підприємці. (Фізичні особи-підприємці ФОП, суб’єкт підприємницької діяльності – СПД, приватний підприємець – ПП, приватний підприємець – ПП, фізична особа підприємець – ФОП). В Конституції України закріплено право для кожного вести підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Якщо Ви вибрали це право для себе, то зі свого боку хочемо також підкреслити значення фрази «на свій страх і ризик», яка закріплена законодавчо. У разі проблем з податковими органами або позикодавцями, за своїми боргами підприємець відповідає ВСІМ ОСОБИСТИМ МАЙНОМ, тобто за борги підприємця прийде виконавча служба до вас додому, на дачу і описати все рухоме і нерухоме майно.

Також нагадуємо, що фізична особа-підприємець зобов’язаний бухгалтерський і первинний облік своєї діяльності відповідно до ч. 8 ст.19 Господарського кодексу України, так як також є суб’єктом господарювання, як і юридичні особи.

А згідно з пунктом 44.4 Податкового кодексу України всі платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, які пов’язані з визначенням об’єкта оподаткування, на підставі первинних документів.

Іншими словами, фізична особа підприємець як на спрощеній системі оподаткування, так і на загальних підставах, зобов’язаний мати первинні документи, так як згідно з пунктом 16. 1.5 і 85.4 Податкового кодексу України податкова служба має право вимагати первинні документи при проведенні перевірок, а платник податків необхідний їх надати. Підприємці заповнюють податкову звітність і звітують державним органам, і ці дані необхідно підтвердити первинною документацією, згідно з пунктом 44 Податкового кодексу України.

На Єдиному податку трохи спрощена форма ведення господарської діяльності для підприємців, а також має місце поділ по групах.

налогообложение ФОП 2021

Подання звітності фізичною особою – підприємцем на єдиному податку

На першій і другій групі єдиного податку звітність подається раз на рік на підставі даних з книги обліку доходів платника єдиного податку, яку підприємець заповнює щодня.

!!! З 01.01.2021 року обов’язкове ведення Книги обліку доходів скасували, але підприємці зобов’язані їх зберігати ще 3 роки.

Що тепер потрібно вести єдиноподатнику з 01.01.2021 року замість Книги обліку доходів?

Платники єдиного податку 1-3 групи (без ПДВ) зобов’язані тепер будуть вести облік довільному вигляді – шляхом щомісячного відображення отриманих доходів, так як особливо чітких вказівок з цього приводу немає, значить можна буде взяти будь-який зошит або блокнот і записувати в нього суму доходу за все один раз на місяць. Реєструвати у податківців його не потрібно.

Термін подачі декларації 60 календарних днів після звітного періоду.

На третій групі єдиного податку декларація платника єдиного податку подається поквартально. Термін подачі декларації 40 календарних днів після звітного кварталу.

Способи подачі звітів по єдиному податку:
а) особисто підприємцем або довіреною особою (з нотаріальним дорученням);
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше ніж за 5 календарних днів до закінчення граничного строку подання звітів;
в) засобами електронного зв’язку в електронній формі при наявності ЕЦП.

Терміни сплати єдиного податку

Платники першої і другої групи єдиного податку сплачують податок авансовими платежами до 20 числа поточного місяця. Можлива авансова оплата за весь календарний рік.

У 2021 році для ФОП на єдиному податку згідно із законодавством з 01.01.21 по 31.05.21 податкові канікули зі сплати та нарахування єдиного податку та ЄСВ, зі збереженням трудового стажу.

Календар для ФОП на єдиному податку 2022 розмір та дати сплати податків можна подивитися тут

Платники 3 групи Платники єдиного податку 3 груп виплачують єдиний податок в терміни: – до 19 травня, 19 серпня, 19 листопада, 19 лютого.

Розмір єдиного податку в 2022 році.

ГрупаСтавка єдиного податку в 2022 році
1 група  248,10 грн/міс

2 група  

 1430,00 грн/міс
3 група 

 3% від доходу платника+ ПДВ

 5 % від доходу не платника ПДВ

Для платників єдиного податку першої групи відбулися зміни. Тепер ця група платників сплачує єдиний податок у відсотках (фіксована ставка) немає від розміру мінімальної заробітної плати, а від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня звітного року.

Платники 2 групи – єдиний податок сплачується у відсотках (фіксована ставка) від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

Платники 3 групи сплачують єдиний податок у відсотках від суми отриманого доходу. Розмір ставки єдиного податку, все так же залежить від того, чи є цей платник ще й платником ПДВ (3 або 5% відповідно).

Для довідки з 1 січня 2022 року:

  • розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становитиме 2481,00 грн.,
  • розмір мінімальної зарплати – 6500,00 грн.,

Єдиний соціальний внесок для платників єдиного податку

Єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ) зараз становить 22% від мінімальної заробітної плати.

Підприємці на спрощеній системі оподаткування, і ті, що знаходяться на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Коштувати врахувати, що дана норма не застосовується до осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо).

Звітність по єдиному соціальному внеску

Звітність по єдиному соціальному внеску за себе підприємцем подається один раз на рік (Додаток 5) – до 10 лютого наступного року, при наявності найманих працівників щомісяця (Додаток 4) – до 20 числа наступного місяця.

Приклади заповнення звіту з ЄСВ для єдинників за 2021 рік тут.

Розмір ставки ЄСВ єдиного соціального внеску в 2022 рік поквартально для 1,2 і 3 групи 1430.00 грн / міс

Календар для ФОП на єдиному податку за розміром і сплати ЄСВ у 2022 році.Терміни сплати ЄСВ єдиного соціального внеску в 2022 році

За 1-й квартал – до 19 квітня (включно);
за 2-й квартал – до 19 липня (включно);
за 3-й квартал – до 19 жовтня (включно);
за 4-й квартал – до 19 січня 2023 (включно).

Реквізити для сплати ЄСВ та єдиного податку зручно подивитися тут.

Увага! з 01.01.21 року будуть змінені реквізити по сплаті ЄСВ. нові реквізити вже є нас сайті податкової.

Консалтингова компанія Факторія Груп надає послуги з реєстрації ФОП та бухгалтерські послугиРеєстрація ТОВ

Наші популярні послуги

Догори